Lokacije

ZALAZAK SUNCA NA DURMITORU

Crno  jezero  je  okruženo gustim šumama crnog, durmitorskog bora, koje se, zajedno sa masivom Durmitora, ogledaju u bistroj vodi, dajući mu neopisivu nijansu crne boje, jezero i dobi ime Crno. Po nekima, imenu doprinose i tamne dubine jezera, naročito Malog, čije dno doseže dubine i do 50 metara, dok je Veliko duboko upola manje, 24,5.

Tokom dugih i oštrih durmitorskih zima, jezero je okovano ledom skoro cijele zime i tada njegova ljepota ostaje skrivena pod dubokim snijegom. Na proljeće, kada krene da se topi snijeg sa okolnih planina, i kad svom snagom prorade vrelo Čelina i Mlinski potok, bistra planinska voda puni vode Malog jezera, koje se onda prelivaju u Veliko.

Ljeti, vodostaj jezera zna da opadne i do 5 metara, i tada se vode iz Velikog jezera ponovo vraćaju u Malo. Tada se voda jezera ugrije na radost brojnih kupača koji ne propuštaju priliku da zarone u tamne vode Crnog jezera. Za one manje hrabre, tu je pješačka staza oko jezera, duga 3,5 km, prepuna mjesta na kojima možete uživati u bajkovitim prizorima jezera.

Tu možete sresti različite ljude iz svih krajeva svijeta, sve jednako oduževljene i zapanjene beskrajnom ljepotom prirode.

About the author

Relative Posts