Krajem aprila, u sklopu Nedelje odgovornog poslovanja (“Responsible Business Week 2017”) u Severnoj Irskoj, dodeljene su nagrade “Green Hotelier” najboljim svetskim ekološkim i održivim hotelima. Za ovu nagradu aplicirali su hoteli različitih veličina iz celog sveta – od Perua do Ukrajine, preko Australije i Kine, pa sve do Tanzanije. O hotelima se procenjivalo na osnovu njihovih napora da smanje potrošnju energije i vode, da redukuju otpad, te njihovog odgovornog poslovanja prema zaposlenima i lokalnoj zajednici, kao i načina na koji komuniciraju i prenose gostima svoj održivi i odgovorni etos.
Ovogodišnji dobitnici “Green Hotelier Awards” su:
Evropa: “Landgut Stober”, Nemačka
Vlasnik / operator ovog hotela služi za primer kada je u pitanju odnos prema životnoj sredini i posvećenosti lokalnoj zajednici. Njihovi zaposleni funkcionišu kao jedna porodica, koja uključuje i veliki broj izbeglica. Hotel samostalno proizvodi energiju i prikuplja kišnicu za potrebe toaleta, a pronašli su zabavne i zanimljive načine kako da svoje “zelene” inovacije podele sa gostima.
Afrika i Bliski istok: “Chole Mjini”, Tanzanija
Ovaj jedinstveni hotel na ostrvu obezbeđuje sam sebi energiju, ali i radi sa gostima na tome da smanje potrošnju energije koliko god je moguće, tako što se kuva na drva i koriste se male količine petroleja za zagrevanje vode. Oni izbegavaju da troše pijaću vodu u spoljnim tuševima, a sadržaj iz toaleta prerađuju u đubrivo. Njihova posvećenost održivom ruralnom razvoju podrazumeva ulaganje u obrazovanje lokalnog stanovništva, a u saradnji sa lokalnom zajednicom rade i na određivanju prioritetnog fokusa za buduće projekte.
Azija i Pacifik: “Soneva Fushi”, Maldivi
Ovaj prelepi ostrvski rizort ulaže u obnovljive izvore energije i od 2012. godine je karbon-neutralan u svim svojim aktivnostima, uključujući čak i letove gosiju. Ovaj objekat je i samoodrživ po pitanju vode, jer prikuplja kišnicu i primenjuje desalinaciju morske vode. Takođe, sprovodi program “Otpadom do bogatstva” kojim 90% svog otpada pretvara u prihode, tako što, na primer, od stiropora i staklenog otpada pravi lagane cigle koje se mogu koristiti u građevinarstvu. Takođe, ovde se sprovodi i program za razvoj karijere mladih, koji im nudi obuku i mogućnost zapošljavanja, dok se na stotine dece podučava plivanju i pružanju prve pomoći.
Amerika: “El Albergue Ollantaytambo”, Peru
Ovaj jedinstveni objekat prepoznao je da većinu negativnog uticaja na životnu sredinu prouzrokuju poljoprivredne prakse i otpad od hrane, tako da su oba problema rešili pokretanjem svoje organske farme. Ova održiva farma ne obezbeđuje samo hranu za restoran ovog hotela, već se koristi i kao škola sa alternativnim modelom obrazovanja čiji je cilj da se deci podare veštine, vrednosti i znanja da budu uspešni, a istovremeno i da pozitivno doprinose društvu.
izvor-www.turistickisvet.com