News

Turizam nakon korona virusa

Turizam, korona virus i budućnost

Industrija turizma jedan je od sektora koji je najviše pogođen krizom koja je izazvana pandemijom korona virusa u svijetu. Nakon krize, industrija će se morati boriti s povećanom potrebom za sigurnošću i povjerenjem potencijalnih turista. Bez obzira radi li se o odmoru ili poslovnom putovanju: budućnost turizma bit će pitanje kvaliteta, a parametri će biti sasvim drugačiji u odnosu na vrijeme prije pandemije korona virusa.

Vrhunac turizma je dostignut prije pandemije korona virusa

Izazovi s kojima se suočava turizam bili su ogromni i uoči pandemije korona virusa. Turistička industrija patila je od gubitka povjerenja i gubitka imidža, a dodatno su ga napajale geopolitičke neizvjesnosti.

Pored toga, rasprava o klimatskim utjecajima i masovnom turizmu značajno je promijenila ponašanje pojedinca u putovanju. Zbog sve većeg spajanja „posla“ i „odmora“ i fenomena trendova kao što je „workation“, obim poslovnog putovanja takođe se značajno promijenio. Već neko vrijeme turistička industrija oscilira između naizgled nekontrolisanog rasta i obilja temeljnih izazova zbog kojih dugoročno neophodno duboko preispitivanje i preusmjeravanje. Resetovanje izazvano pandemijom korona virusa natjeralo je ovo preispitivanje u jedan mah – i istovremeno otvorilo put novoj percepciji turizma u novom normalitetu koji nam uskoro dolazi. Koliko god je pandemija ekonomski bolna za industriju, ona se može – i mora – shvatiti kao početak nove, održivije ere turizma, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou.

Turizam, korona virus i budućnost

Komunikacija postaje opet važna

Prije pandemije, tržišta industrije turizma su nudila neizmjerno obilje ponuda i opcija za turiste. Beskrajne mogućnosti putnike su često ostavljale u nirvani neodlučnosti. Izbor turističke destinacije često se donosio spontano, u kratkom roku i na način koji nije bio predvidljiv. Kolektivno iskustvo koronske krize osigurat će novi, svjesniji odabir u budućnosti – makar samo zato što će mogućnosti putovanja u post-koronskom svijetu u početku biti smanjene.

Za turističku industriju postoji prilika – i istovremeno izazov – da vrati odnos povjerenja sa putnicima. U budućnosti će izbor turističkih destinacija i prijevoznih sredstava sve više zavisiti o garancijama i sigurnosti koje turističke destinacije i pružatelji usluga mogu ponuditi.

Cjelokupna situacija u vezi pandemije i turizma ostavila je traga ne samo na one koji su direktno pogođeni već i na cjelokupnu ekonomiju. U tom kontekstu, prije svega, regionalni turizam dobija na atraktivnosti: Kratke udaljenosti i lokalna rekreacija donose osjećaj sigurnosti – baš kao što poznate kulture i turističke destinacije obećavaju emocionalnu sigurnost. Ali nadregionalne destinacije također mogu imati koristi ako mogu garantirati visoke standarde, poput pouzdanih uslova u pogledu zdravstvene zaštite i prijevoza.

Jedna od tema koje su u posljednje vrijeme najviše zastupljeni u javnosti jeste – transparentnost . Tokom krize postalo je jasno da će kvalitet interakcije i komunikacije s putnicima u budućnosti biti još presudniji. Ono što će se računati nakon krize je umijeće osobne, emocionalne, autentične komunikacije, a možda i humora. Umjesto reprodukcije zamjenjivih video isječaka, cilj će biti prenijeti životni stil zemlje, mjesta ili smještaja na opipljiv način. Svi turistički akteri, od domaćina do izvršnih direktora, moraju naučiti i primijeniti nove komunikacijske vještine.

Turizam, korona virus i budućnost

Udaljavanje od masovnog turizma

Nova kultura putovanja koja se kreira tokom pandemije korona virusa posebno će promijeniti masovni turizam, pa čak i dijelove uništiti. Nakon kratkog perioda euforije nakon prestanka pandemije, u kojoj se slave zabava i avantura, nastupiće razočaranje. Ciljevi će se birati svjesnije i pažljivije. Iznad svih pružatelji usluga kojima je ciljna grupa bila tržište masovnog turizma osjetit će ekonomske posljedice. Nekadašnji uspješni modeli, na koje se oslanjala, na primjer, industrija kruzera, morati će se re-organizirati u bolju verziju kako bi popravili imidž sektora.

Naravno, u budućnosti će biti i ljudi koji će se odlučiti za koncept sveobuhvatnog odmora, jer će u njemu pronaći isprobani oblik sigurnosti i udobnosti. Ali njih će biti sigurno manje, jer u budućnosti, kako bi stekli novo iskustvo rezonancije i transformacije, umjesto dosadnog ponavljanja plaže i bifea, tražit će se druge osobine koje ostavljaju trajne utiske.

Hotelijerstvo i turizam u vrijeme pandemije koronavirusa

Turističke destinacije se posjećuju iz različitih pobuda i potreba. Destinacije koje obećavaju nova iskustva, ljudske susrete i pozitivne emocije imati će prednost u odnosu na destinacije koje nude masovni turizam. Budući da su se potrebe i očekivanja putnika promijenila tokom krize, masovni turizam će im se sve više činiti praznom ljuskom. Umjesto brzog i brzo zaboravljenog udarca, dekadentnog i nakratko otupljujućeg luksuza ili dosadnih ponavljanja plaže i bifea, sada se traže druge osobine koje ostavljaju trajne dojmove.

Turizam, korona virus i budućnost

Ubrzanje rezonantnog turizma

Teze koje zastupaju u posljednje vrijeme zapadnoevropski instituti o rezonancijskom- transformacijskom turizmu, postat će široko rasprostranjena stvarnost nakon krize koja će promijeniti turistička tržišta. Osnovni princip rezonancije, želja za trajnim iskustvima odnosa, daje ogroman zamah i snagu kroz iskustva koja je svaki pojedinac imao u kontekstu krize. Turizam nakon pandemije korona virusa bit će odnosni i razvojni turizam .

Temelji za to mogli bi se postaviti već tokom krize. Način na koji su pružatelji usluga turizma komunicirali s putnicima u vrijeme krize također će biti presudan za naknadne povratne informacije. U tu svrhu turizmu su potrebni specifični sadržaji koji putnicima pružaju prepoznatljivu i opipljivu dodatnu vrijednost na duži vremenski period.

Alpe- Pokretač austrijskog turizma

Posebno važnu ulogu u očekivanjima putnika igraju novi neo-ekološki koncepti; holistički pogled na zdravlje i ideja glokalizacije kao spoj lokalne i globalne perspektive. Iznad svega, pamtit će se oni akteri koji su bili održivi, ​​solidarni i socijalni tokom krize. Kompanije koje su se pošteno odnosile prema klijentima, zaposlenima i poslovnim partnerima ili su vodile kampanje za globalna pitanja koja su bila zaboravljena tokom pandemije, kao i menadžeri budućnosti koji kombiniraju interese privatnog sektora i zajedničke beneficije usmjerene na dobrobit društva sigurno će imati prednost u budućoj novoj eri normaliteta.

Turizam, korona virus i budućnost

Veliki pokretači turizma: povjerenje i odnosi

Putovanje je bilo i ostat će osnovna ljudska potreba, a kriza izazvana pandemijom korona virusa to neće promijeniti. Korona virus označava “nulti sat” za turističku industriju. Ovaj privremeni vakuum ne može se ispuniti konceptom koji je propadao prije krize. U novoj poslovno-turističkoj kulturi na putu do nove normalnosti primjenjivat će se drugačija pravila igre. Pravila koja ne samo da više zavise o lokalnim, globalnim i socijalnim faktorima, već ih putnici sve više oblikuju sami. Glavna vodilja bit će osnovna potreba za vezom i komunikacijom.

Za razliku od ratova ili prirodnih katastrofa, turistička industrija će brzo početi ponovo raditi nakon ukidanja ograničenja (Lockdown). Ali budući izazovi uključuju više od puke ekonomske stabilizacije: u postkriznom periodu putnicima će se nuditi ponude koje im obezbjeđuju  sigurnost i – prije svega – iskustva sa rezonancijom i transformacijom, temeljenu na neo-ekološkim vrijednostima i novim vrijednostima zajednice.

Turizam, korona virus i budućnost

Autor: Jasmin Mulahasanović, MA – konsultant za turizam i marketing

Foto: David Mark – Pixabay

About the author

Relative Posts