Locations

Francuska podmornica na dnu mora u blizini Ade Bojane?

Borbeno plovilo sa torpednim naoružanjem na dnu mora u blizini Ade Bojane, pronašli su lokalni ribari Ivo Knežević i Fikret Dermaja prilikom lova ribe mrežama koje su se zakačile za brodsku olupinu na dubini oko šest metara. O tome su obavijestili nadležno ministarstvo direktno komunicirajući sa ministrom poljoprivrede Milutinom Simovićem, a zatim je odmah uslijedila institucionalna komunikacija sa Regionalnim ronilačkim centrom iz Bijele, nakon čega je bez birokratije i administrativnih procedura uslijedila konkretna akcija profesionalnih ronilaca RCUD-a.

Prilikom prvog ronjenja koje smo obavili između 6 i 8 sati ujutro 1.avgusta naši ronioci su ustanovili da se radi o olupini plovila dužine oko 50 metara naoružano sa četiri torpeda koja se nalaze na palubi u svojim ležištima. Predpostavljamo da se na brodu nalazi još torpednog naoružanja i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Drugog dana nakon dvočasovnog ronjenja u ranim jutarnjim časovima, kada je i jedino moguće roniti na olupini zbog talasa i morskih struja, ustanovili smo da je moguće da se radi o francuskoj podmornici tipa Fresner koja je 1915 godine nestala u blizini ušća Bojane, za koju se do sada vjerovalo da je uništena od strane austrougarskog razarača Warasdiner. Preko sto godina zatrpana u pješčanim nanosima na dnu mora konačno je otkrila svoj položaj i oblik.

 

About the author

Relative Posts