https://youtu.be/L6Ql0iudrgY?t=8
Kada kupujete jaja u prodavnici možda u brzini ne gledate oznaku na kutiji proizvođača – tačnije ne obraćate pažnju na slovo na ambalaži. A to malo slovo mnogo govori o jajima koja kupujete.
Foto: Pixabay
Nije svejedno da li su mala, velika, šiljata, kako izgleda žumace, belance… a još više je važno koje slovo imaju na sebi.
Da krenemo redom…
Foto: ddl.rs
Ona sa oznakom A kvaliteta su sveža jaja, ali to nije sve – raspoređena su u sedam klasa koja se označaju slovima – E, D, C, B, A, S, SS – razlika se tiče veličine, odnosno svako slovo označava težinu za tu klasu.
E – ispod 45 grama
D – 45- 50 grama
C – 50-55 grama
B – 55-60 grama
A – 60-65 grama
S – 65-70 grama
SS – 70 grama i više
Iako svi misle da jesu najbolja krupna jaja, savet je da kupujete ona srednje veličine. U našim prodavnicama najčešće se nalaze ona sa oznakama od C do S.
Kupujte pakovanja poznatih proizvođača jer ćete tako biti sigurniji da su prošla neophodnu kontrolu kvaliteta.
Čuvajte jaja u orginalnoj amabalaži najduže mesec dana od datuma naznačenog na kutiji.
Foto: Shutterstock
Boja žumanceta zavisi od načina ishrana koka. Tamno žumance znači da se koka hranila biljem, travama, žuto da je uzimala kukuruz, bledo žuto da se hranila pšenicom…
U svakom slučaju, lepša i kvalitetnija jaja su onih koka koje se hrane kao nekad kod naših baka na selu i mogu slobodno da kljucaju. Takvih jaja ima veoma malo po prodavnicama, osim ako naletite na ona sa oznakom organske proizvodnje.
Foto: Pixabay
Zato se mnogi odlučuju za kupovinu kod domaćih proizvođača na pijacama. Pošto nema garanta koliko su sveža jaja kod pijačnih prodavaca najjednostaviji način da to proverite je sledeći – stavite jedno pored uha i blago protresite. Ako ništa ne čujete, sveže je!
Foto: Shutterstock
Dugi način je da ih posle kupovine potopite u vodu, ako isplivaju – nisu za jelo!
Obratite pažnju i na oblik, kvalitet ljuske. Boja nije presudna i ona zavisi od boje koke nosilje.
I sada kada znate kakva jaja da kupujete, važno je i da ih konzumirate. Ova namirnica je visokog nutritivnog nivoa, odličan je izvor proteina, sadrži minerale fosfor, magnezijum, gvožđe, kao i vitamine A, D, B, E.
Foto: Pixabay
Ne kaže se uzalud “Svakog jutra jedno jaje organizmu snagu daje!”