Lokacije

Prođirajte najljepšim selima Crne Gore

Nakon što ste posjetili zidine srednjevjekovnih primorskih gradova, udahnuli čist vazduh u nekom od pet Nacionalnih parkova i prošetali kraljevskom Prijestonicom, vjerovatno mislite da ste vidjeli sve što Crna Gora ima da ponudi?

Niste prvi koje je zavarala veličina naše zemlje od jedva 13 812 km². Ukoliko vas je balkanski kamen i mediteranski šarm osvojio, potrudićete se da istinski upoznate Crnu Goru i shvatićete zašto se kaže da cijela njena teritorija može biti proglašena zaštićenim područjem.

Otkrićete brojne antičke gradove, praistorijske pećine, mostove čudnih sudbina, manastire na mjestima posebne energije, vidikovce, hranu i specifičan crnogorski duh.

A kako da upoznate Crnu Goru? 

Prošetajte selima 🙂 Crnogorci su gostoljubiv narod i rado će vas dočekati, kao i većina Balkanaca. Čak i ako su siromašni, dostojanstveno će vas poslužiti ukusnom hranom i kvalitetnim pićem koje se u njihovoj kući čuva “za goste”. Ponosni na svoju prošlost, satima će pričati zanimljive priče pa nećete ni primijetiti da je vrijeme provedeno u (obaveznoj) hladovini ispred kuće tako brzo prošlo. Život na selu je težak, ali Crnogorci uvijek nađu način da uživaju.

Koja sela posjetiti? 

Zahvaljujući burnoj istoriji ovog dijela Evrope, svako selo ima svoju priču, legendu i znamenitost… Mi smo za vas odabrali četiri, a sigurni smo da ćete nakon posjete nekom od njih sami istraživati dalje.

Njeguši

Staro crnogorsko selo svojevrsni je simbol zemlje. Ovdje su rođeni Petrovići-dinastija koja je nekoliko vjekova vladala Crnom Gorom. Posjetite njihove kuće, posebno muzej pjesnika i filozofa-vladike Njegoša na čija su djela Crnogorci posebno ponosni.

Foto: Lukovic Sandra

Ovo istorijsko jezgro blagosloveno je i specifičnom pozicijom: nalazi se iznad Kotora, na nadmorskoj visini od 900 metara pa se ovdje prepliću primorska i planinska klima. To znači dvije stvari: ne smijete propustiti predivan pogled na Boku i morate probati njeguški pršut (prvi crnogorski proizvod zaštićen oznakom kvaliteta).

Stari put od Kotora do Njeguša (čuvene Lovćenske serpentine) je atrakcija za sebe, a turiste posebno iznenadi brojnost crkava u samom selu – ima ih čak 15.

Godinje

Rustično selo na obali Skadarskog jezera plijeni autentičnošću.

Kuće su zbijene i međusobno povezane, pa se od početka do kraja zaseoka može doći kroz konobe. Ova specifičnost zapravo krije tešku priču – selo je nekada bilo granično područje pa je stalna izloženost neprijatelju uslovila ovakav vid bliskosti.

Foto: Montenegro Wonders

Tu su i dvori Balšića iz 14. vijeka, a ljubitelji istorije će uživati u predivnim pričama mještana koje će vas vratiti nekoliko vjekova unazad.

Gornja Lastva

Božanstveno tivatsko selo već vjekovima ponosno stoji na brdu Vrmac. Osvojiće vas primorskim šarmom, šarenim vrtovima, kamenim stazicama i kućama, ljekovitim biljem i ljubaznim mještanima.

Foto: Lukovic Sandra

Zalutajte u neki od uređenih vrtova ovog drevnog sela i bićete počašćeni čašom domaće loze i suvim smokvama.

Posjetite 600 godina staru crkvu Svete Marije koja čuva brojne dragocjenosti, kao i stari mlin za masline koji još uvijek radi kao prije 200 godina.

Nekada je u selu bilo čak sedam mlinova, ali nakon Drugog svjetskog rata Lastovljani su svoju sreću potražili bliže moru. Danas, ovom mediteranskom selu sjaj i život vraća turizam.

Lubnice

Teško je reći da li je ovo planinsko selo ljepše zimi ili ljeti. Ukoliko su vam dosadile sparne noći i bučne plaže, posjetite ga već sjutra (spavaćete dobro pokriveni jer se temperatura spusti i do 10 stepeni).

Bogato je šumom, vodom i voćnjacima ali i brojnim legendama kao što je lubničko sveto drvo. Uz čašu domaćeg likera od malina, mještani će vam ispričati burnu istoriju kraja, ali i kako su se bavili kačarenjem.

Foto: Vladan Obradovic

Osim Jelovice, popularnog beranskog izletišta, posjetite i Šiško jezero na Bjelasici. U blizini Lubnica je i Nacionalni park Biogradska gora pa se pripremite na pravu malu avanturu sjeverom Crne Gore.

Jer, koliko god ostali, Crna Gora vam neće otkriti sve ljepote. Baš čudno za tako malu zemlju, zar ne?

izvor-https://sharemontenegro.me

About the author

Relative Posts